• Today is: Thursday, September 21, 2017

ප්‍රධාන ආහාර වේල් සමග තේ පානය ඔබේ සිරුරට කෙසේ බලපායි ද ?

download

ඔබගේ රුධිරයේ  ඇති රතු සෛල වල “හිමොග්ලොබින්” නම් රසායනිකයක් පවතී . මිනිස් ලේවලට අදාළ රතු පැහැය ලැබී ඇත්තේ මේ මෙම රසායනිකය නිසාය. සිරුරේ පවතින  සියලුම පටකයන්ට අවශ්‍ය ඔක්සිජන් පෙනහළුවල සිට සිරුර පුරා රැගෙන යනු ලබන්නේ ද  මෙම හිමොග්ලොබින්  හා සම්බන්ධ වීමෙනි . මෙලෙස ලැබෙන  ඔක්සිජන් වලින් තොරව කිසිදු ඉන්ද්‍රියකට පැවතිය නොහැක.උදාහරණයක් ලෙස මොලයේ සෛල මිය යෑම ලේ ගමනාගමනය නතරවී විනාඩි 5 කින් ඇරඹේ. යකඩ යනු මෙම හිමොග්ලොබින්  නිෂ්පාදනයට අවශ්‍ය මුලිකම අමුද්‍රව්‍යය යයි . ඔබගේ ශරීරයේ යහ පැවැත්ම සඳහා යකඩ වල දායකත්වය කොපමණ දැයි ඔබට වැටහෙනු ඇත.

ඔබට දිනපතා අවශ්‍ය යකඩ ප්‍රමාණය ඔබ එදිනෙදා ලබාගන්නා අහාරවෙල් තුලින් ලැබේ . ආහාරයන්ගේ අඩංගු යකඩ සිරුරට අවශෝෂණය කර ගනු ලබන්නේ කුඩා බඩවැලේ මුල් කොටසේ ඇති සෛල මගිනි .මේ සඳහා යකඩ, “ෆෙරස් අයන” හෝ හෝ “හීම් අනු වශයෙන්” පැවතිය යුතුය.

තේ වල “ටැනින්” නම් රසායනිකය අඩංගුවේ.ප්‍රධාන ආහාර වේල් සමග තේ පානය කල  විට මෙම ටැනින්, ආහාරයේ ඇති යකඩ සමග බැදේ.එහි ප්‍රතිපලය කුඩා බඩවැලේ  සෛලවලට ආහාරයේ පවතින යකඩ උරා ගැනීමට නොහැකි තත්වයට පත්වීමයි.එහෙයින්  ප්‍රධාන ආහාර වේල් සමග තේ පානය එතරම් සුදුසු නැත.

 

general_edures_heart_redbloodcells

-වෛද්‍ය චන්දික එපිටකඩුව

Tags: